De când Nordul Ciprului a fost ocupat de Turcia, în 1974, insula a fost împățită de la golful Morphus, pe coasta de est către Famaguta, la vest (capitala Nicosia fiind singura capitală împărțită din lume)
Republica Cipru ocupă 60% din insulele din sud și are o populație de 1,15 milioane de oameni. Cipru face parte din Uniunea Europeana din Mai 2004 și a intrat în zona Euro la 1 Ianuarie 2008. Făcând parte din Imperiul Britanic, încă se mai simte o influență puternică britanică, cum ar fi condusul pe partea stângă.
Salamis Lines navighează săptămânal din Lavrio (Piraeus) în Grecia, către portul principal Limassol.
Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să aibe la ei pașaportul sau permisul de conducere național, certificatul de înregistrare al mașinii (în original), certificatele de inspecție tehnică /MOT, cardul verde de asigurare și să afișeze plata taxei de drum. De asemenea, se mai cere ca șoferul să aibe la el 2 triunghiuri reflectorizante și numerele de înmatriculare naționale. Autoritățile recomandă existența unei truse de prim ajutor în vehicul, extingător, un set extra de faruri și vestă sau jachetă reflectorizantă.
Există anumite proceduri vamale în Cipru și biroul vamal este deschis de la 08,00-13,300 (din 1 Mai până la 30 Septembrie) și de la 08,00-14,00 (din 1 Octombrie la 30 Aprilie). Carnetele TIR sau ATAT sunt necesarea deoarece sunt documentele originale din țară de provenență dar și certificatele de sănătate, dacă este cazul. La ajungere la port șoferii vor fi rugați să completeze un formular C104 descriind starea de funcționare a vehicului și motivul permisiunii de intrarea și de ieșire din țară. Transportul de mărfuri către și din Cipru trebuie să obțină o autorizare, de la port, de intrare în țară. În Cipru se aplică următoarele restricții când vine vorba de lungime, înălțime și lățime. Există o restricție de înălțime de maxim 4m și lățime de 2.5 m(2,6m dacă este vehicul frigorific). Camioanele au o restricție de 12m pe când tirurile sunt restricționate la o lungime de 16,5m și autotrenurile la 18,35m. Greutatea maxim permisă pentru vehiculele pe 2 axe este de 16t, pentru cele pe 3 axe este de 24t iar pentru vehiculele pe 4 axe este de 31t. Cipru face parte din întelegerea ADR atunci când vine vorba de transport marfă periculoasă.
Curieri, șoferi de furgonete, camioane și tiruri.
Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să cunoască limita de viteză pe insula Cipru. Limita este de 50 km/h în orașe, 65-80 km/h pe drumurile județene și 80-100 km/h pe autostrăzi. Șoferii trebuie, de asemenea, să știe că există o limită minimă de 65km/h pe autostradă. Limita de alcool este de 50mg/ 100ml în sânge și de 22 microgrande de alcool /100ml în aerul expirat. Folosirea telefoanelor mobile atunci când conduceți este ilegal, mai puțin atunci când folosiți sistemele hands free. Farurile trebuie folosite pe poziții de la lăsarea intunericului și cu o oră înainte de răsărit.
Poliția oferă amenzi pe loc pentru cei care nu respectă regulele date mai sus.
În caz de urgență vă rugăm să sunați la 112 sau 199 pentru a contacta oricare serviciu de urgență.
Alte informații care vă pot fi de folos, pot fi obținute de la
British High Commission – brithc.2@cytanet.com.cy
Tel. 00 357 22 861 100
Asociația Dezvoltării Transportului Ltd (TDA)
Tel. 00 357 22 59 2050