Danemarca ( cu capitala Copenhaga) este cea mai sudică țară din Scandinavia. Măsurând 43,000 de km pătrați, inclusive peninsula Jutland și 433 de insule, din care circa 70 sunt locuite de către regatul Danemarcei. Deși are doar a graniță-cu Germania , Danemarca este conectată cu Suedia prin podul Oresund, care s-a deschis în 1999.
Numeroase servicii de feribot conectează Danemarca cu Suedia, Norvegia, Germania și Marea Britanie. Colorline navighează între Norvegia și Danemarca pe rutele Kristiansand (Norvegia) și portul danez Hirtshals și Larvick. Traversările dese din și către Germania sunt operate de către Scandlines pe rutele dintre Rodby și Puttgarden, Helsingor către Helsinborg și din Gedser către Rostock. Stena Line operează un serviciu din Frederickhaven către Oslo, în Norvegia și Gothenburg, în Suedia dar și un serviciul din portul danez Grenna și Varberg în Suedia. Fjordline oferă servicii din portul norvegian Bergen, Stavanger și Lengesund în portul Hirstshals. DFDS este singurul operator care oferă servicii directe către Marea Britanie și acestea funcționează din Esbjerg către Immingham. DFDS operează de asemenea ruta din Copenhaga către Oslo, Norvegia.
Deși Denemarca este membră a Uniunii Europene din 1973, continuă să iși păstreze valuta națională-Coroana Daneză.
Șoferii de vehicule transport marfă cu feribotul-curierii,șoferii de furgonete, camioane și tiruri, trebuie să aibe la ei pașaportul complet, permisul de conducere national, fișa cu istoricul orelor conduse și o scrisoare care le permite conducerea vehicului. Cardul verde de asigurat este necesar dar și documentele în original trebuie să fie la purtător mereu,împreună cu documentul care certifică operarea companiei. Numerele de îmnmatriculare naționale trebuie să fie montate pe mașini.
În Danemarca se folosește sistemul de Eurovinietă, ceea ce înseamnă că tirurile și camioanele de peste 12t care transport marfă și folosesc feribotul trebuie să plătească o taxă depinzând de durata petrecută în țară. Eurovinieta este de asemenea valabilă pe drumurile E din Belgia, Luxemburg, Țările de Jos și Suedia, unde aceeași plată se aplică. În 2008 Eurovinieta care se imprima pe hărtie a fost schimbată cu una stil electronic și se pot plăti ori prin fuel card sau cu carte de credi sau bani lichizi la aparate speciale, care sunt localizate la nenumărate stații de benzină sau stații de odihnă. Cea mai bine cunoscută și practică metodă de a cumpăra această taxa este prin eurovignette.eu/portal.
Se taxează și traversarea podului Oresund, cel care leagă Copenhaga (Danemarca) cu Malmo (Suedia) și podul Belt care conectează insula Zealand, acolo unde Copenhaga este situată dar și Funen (Odense, fiind orașul principal). Mai multe detalii despre taxele care se aplică la trecerea podurilor enumărate mai sus, se pot găsi la uk.oresundbron.com și storebaelt.dk/english .
În Danemarca,următoarele dimensiuni ale vehiculelor au restrciții. Vehiculele sunt restricționate la o înălțime de 40m și o lățime de 2,55m (2,6m daca sunt vehicule frigorifice). Camioanele nu trebuie să depășească 12m lungime, tirurile maxim 16.5m și autotrenurile 18.75m (desi o nouă lege va permite vehicule cu lungime maximă 20,75m și respectiv 25,25m). Cât privește restricțiile pe lățime tirurile pe axe duble sunt restricționate până la maxim 18t și cele pe 3 axe până la 26t. Tirurile/autotrenurile sunt restricționate după cum urmează, 3 axe 28t, 4 axe 38t, 5 axe (2+3) 42t, 5 axe (3+2) 44t, 6 axe 48t, 7 axe 54t și vehiculele extra lungi maxim 60t.
Vehiculele care depășesc dimensiunile de mai sus au nevoie de autorizație specială, care se poate obține de la:
Trafikstyrelsen
Adelgade 13
DK-1304 Copenhagen
Denmark
Această autorizație mai poate fi obținută și de la Poliția Daneză, care are un departament special pentru asemenea cereri:
Syd og Sonderjyllands Politi
Saertransportkontoret
Padborg Toldbodvej 8
DK-6330 Padborg
Tel: 0045 56 42 90 60
Fax: 0045 56 42 09 94
Email : sjyl-ukatransport@politi.dk
Vehiculele cu dimensiunu abnormale care doresc să traverseze podurile trebuie să dea un notice de cel puțin 2 ore înainte de ajunge, la următoarele nr de telefon:
Oresund Bridge Tel: 00 45 33 41 65 91
Great Belt Bridge Tel: 00 45 58 30 30 51
Denemarca face parte din întelegerea ADR pentru a transporta marfă periculoasă, iar această marfă poate fi transportată traversând podul Oresund chiar și în perioadele de restricție. Mai multe detalii referitor la acestea pot fi găsite la oeresund-bridge.com
Curierii, șoferii de furgonete și de camioane ar trebui să rețină că pe perioada traversării Danemarcei trebuie să aibe la ei un set extra de becuri și un triunghi reflectorizant. Desi nu este obligatoriu, se recomandă deținerea unei truse de prim ajutor, triunghi reflectorizant și vestă reflectorizantă. Telefoanele mobile pot fi folosite doar hands free și adânciturile cauciucurilor trebuie să fie de1,6mm pentru vehicule de până la 3,5t și 1,0m pentru cele peste 3,5t.
Danemarca are legi stricte legate de limita alcoolemiei și este permis doar 0,25ml de alcohool / mililitru în sânge (comparativ-limita din Marea Britanie este de 0,8 mg)
Autoritățile Daneze pot da amenzi pe loc dar folosesc și un sistem de penalizare cu puncte care se aplică și șoferilor străini. Costul amenzilor pot varia depinzând de gravitatea infracțiunii. Vehiculele care depășesc limita de viteză și depășesc dimensiunile impuse pot ajunge să plătească o amendă de 7000 DK.
Limitele de viteză pe autostradă este de 130km/h, dar se mai găsesc limite de 110km/h și chiar 90km/h. Limitele de viteză pe drumuri naționale este de 80km/h și în orașe de 50km/h.
Nu exsită restricții de condus în Danemarca Duminica sau pe timpul Sărbătorilor Publice, dar se aplica anumite restricții pentru vehiculele care depășesc 18t și pentru cele care călătoresc în și împrejurimea Copenhagăi, cele care depășesc 3,5t nu pot conduce în anumite zone pedestriale. Excepții se pot face,dacă contactați Departamenul Poliției Copenhaga la nr. 00 45 33 14 14 48. Anumite secțiuni ale autostrăzii au restricții de Luni până Vineri între orele 06,00-18,00. Restricții pentru emisiile de carburante sunt plasate în Danemarca, în și împrejurul orașului Copenhaga, Fredericksberg, Aalborg, Aarhus și Odense și se aplică vehiculelor care depășesc 3,5t. Mai multe detalii despre regulamentările și restricțiile acestea se găsesc la :
În cazul unei urgențe, puteți contacta poliția, pompierii sau ambulața la nr. 112.
Alte informații folositoare și sfaturi despre condusul în Danemarca pot fi găsite la:
Danish Transport Authority www.trm.dk
Danish Hauliers Association www.dta.eu
Danish International Transport Association itd@itd.dk